Thessaloniki, αγγελίες, νέα, Θεσσαλονίκη οδηγός
αγοράς, πολιτιστικά, έξοδος, εκπαίδευση, καιρός, εργασία, τουρισμος, χρησιμα τηλ.

   
Ufos, Εξωγήινοι, Απαγωγές - Η επιστήμη    
Ufos, Aliens, Abductions - Science

o επιστροφή


 

©Thelo.gr 2003

\

Όλα όσα θα έχετε διαβάσει μέχρι στιγμής δεν είναι προφανώς αρκετά ούτε για να "πιστέψετε" ούτε για να μην "πιστέψετε". Αλλωστε, κανένα από τα δύο δεν ήταν σκοπός αυτού του αφιερώματος. Θα ήταν λανθασμένη η παράλειψη των ερμηνειών και των απόψεων από το χώρο της επιστήμης για τα φαινόμενα αυτά. 
Στο διαδίκτυο θα βρει κανείς αρκετούς χώρους που προσεγγίζουν το θέμα είτε εντελώς αρνητικά ή τουλάχιστον πιο επιφυλακτικά.
Σκεπτικιστές - εδώ θα βρείτε την σκεπτικιστική προσέγγιση για τέτοιου είδους φαινόμενα με επιχειρήματα για κάθε θέμα

Η επιστήμη σήμερα δεν αποκλείει την ύπαρξη ζωής σε κάποιο άλλο πλανήτη του σύμπαντος. Όπως δεν αποκλείει και την πιθανότητα να είμαστε μόνοι μας. Το να επιβεβαιώσουμε τι από τα δύο ισχύει καθίσταται δύσκολο λόγω, τεχνικών δυσκολιών. Η σημερινή τεχνολογία μας καθιστά αδύνατο ένα ταξίδι στο επόμενο άστρο όμοιο με τον Ήλιο. Ένα τέτοιο ταξίδι θα διαρκούσε περισσότερο από μια ανθρώπινη ζωή. Η απόστασή μας από τον Ήλιο είναι 500 δευτερόλεπτα φωτός και η απόσταση μέχρι τον Alpha Centauri, τον επόμενο αστέρα, είναι 4 έτη φωτός. Για να φτάσει εκεί το Voyager, για παράδειγμα, που είναι το γρηγορότερο σκάφος αυτή τη στιγμή, θα χρειαζόμασταν 70.000 χρόνια!
Μια άλλη δυσκολία αφορά τον χώρο αναζήτησης κάποιων ενδείξεων με τα μέσα που διαθέτουμε. Κάπου, δηλαδή, θα πρέπει να κατευθύνει κανείς την προσοχή του μέσα στο αχανές σύμπαν προκειμένου να ανακαλύψει κάτι. Ακόμη κι αν φτάσει κάποια στιγμή κάποιο σήμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν περάσει τόσα χρόνια από τη στιγμή που εστάλη το σήμα, ώστε ο χώρος προέλευσης του σήματος να μην υπάρχει πια (ούτε και οι αποστολείς του).

Η ερώτηση των Ουφολόγων σε τέτοιες απαντήσεις είναι: πώς μπορούμε να γνωρίζουμε εάν κάποιοι άλλοι πιο εξελιγμένοι πολιτισμοί δε χρησιμοποιούν μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία που δεν απαιτεί αεροσκάφη όπως εμείς τα γνωρίζουμε, καύσιμα, ανταλλακτικά. Ίσως κάποιος άλλος πολιτισμός έχει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να ταξιδεύει διαφορετικά στο χωροχρόνο χωρίς να απαιτείται ο χρόνος όπως εμείς τον αντιλαμβανόμαστε. Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να απαντήσει σε ένα τέτοιο ερώτημα. Όλα αυτά είναι πολύ πιθανά. Είναι, όμως, κι εξίσου απίθανα.
Η επιστήμη αποτελεί έναν αντικειμενικό τρόπο εξέτασης φαινομένων, χρησιμεύει στο να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για τα ζητήματα που αφορούν εμάς και τον κόσμο μας. Εάν εκλάβουμε ως αληθινά οποιαδήποτε "μπορεί" και "ίσως" θα ζούμε σε έναν κόσμο όπου δε θα γνωρίζουμε σε τι μπορούμε να υπολογίζουμε και σε τι όχι.
Παρ' όλο που μπορεί να δίνεται η εντύπωση ότι η επιστήμη είναι άκρως αρνητική στα θέματα αυτά, στην πραγματικότητα ο ρόλος της είναι να ελέγχει τις διάφορες υποθέσεις που διατυπώνονται κατά καιρούς με τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτει.

Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal - Επιστημονική έρευνα περίεργων φαινομένων
Περιπτώσεις μαρτυριών ufo που τελικά εξηγήθηκαν.

Οι ερμηνείες που δίνονται αφορούν δύο τομείς: Ο ένας είναι οι οπτικές επαφές περίεργων αντικειμένων και ο άλλος οι απαγωγές. Όσον αφορά το πρώτο, συνήθως η ερμηνεία προέρχεται από μετεωρολόγους, φυσικούς και ειδικούς αεροσκαφών. Η πιο συνήθης εξήγηση για αντικείμενα φωτεινά, μπάλλες φωτός κ.λπ. είναι ότι πρόκειται και πλασμοειδή (δηλαδή, ένα φυσικό φαινόμενο όμοιο με τον κεραυνό, που παίρνει πιο σφαιρική μορφή). Ανάλογα με την προκατάληψη του ανθρώπου που βλέπει ή ακόμη και καταγράφει με μια φωτογραφική μηχανή κάτι τέτοιο, το φυσικό αυτό φαινόμενο συχνά εκλαμβάνεται ως Ufo. Μια άλλη περίπτωση, αρκετά συχνή, είναι η λανθασμένη κρίση για κάποιο κοινό αεροσκάφος το οποίο πιθανόν να πετάει σχετικά χαμηλά και μαζί με την πιθανή παραμόρφωση από σύννεφα, για παράδειγμα, να ερμηνεύεται ως εξωγήινο αεροσκάφος. Τέλος, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν οι περιπτώσεις εξαπάτησης, κατά τις οποίες κάποιοι, συχνά για λόγους διασκέδασης, κατασκευάζουν τηλεχειριζόμενους ιπτάμενους δίσκους (όπως αυτούς που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε εικόνες) οι οποίοι από κάποια απόσταση μπορούν να εκληθφούν ως ΑΤΙΑ.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχει ιδιαίτερη σημασία η "προδιάθεση" του ανθρώπου να "πιστέψει". Είναι, δηλαδή, πολύ πιο πιθανό να "δει" κανείς ένα Ufo όταν είναι "έτοιμος" να δει, ή με μια έννοια όταν είναι επιρρεπής στο να δώσει μια τέτοια εξήγηση σ' αυτό που βλέπει. Η αντίληψή μας δεν είναι αλάνθαστη. Αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας παίρνει στην πραγματικότητα νόημα από τις γνώσεις, τα "πιστεύω" μας, ακόμη και από τη διάθεση στην οποία βρισκόμαστε τη δεδομένη στιγμή. Ένας ολόκληρος τομέας της Γνωστικής Ψυχολογίας ασχολείται με το θέμα της Αντίληψης. Ασχολείται, για παράδειγμα, με την αξιοπιστία των καταθέσεων μαρτύρων για κάποιο γεγονός στο οποίο παραβρέθηκαν. Έτσι, σε σχετικά πειράματα έχει βρεθεί ότι μια πολύ σημαντική διαδικασία του νου μπορεί να διαστρεβλώσει κάποια ανάμνηση: η ανακατασκευαστική φύση της μνήμης και η χρήση σχημάτων. Δόθηκε σε ανθρώπους η εικόνα ενός δωματίου με την περιγραφή πως πρόκειται για το δωμάτιο ενός φοιτητή. Όταν ζητήθηκε από τους εξεταζόμενους να απαριθμήσουν αντικείμενα που είδαν στη φωτογραφία, οι περισσότεροι ανέφεραν αντικείμενα που δεν υπήρχαν στη φωτογραφία, ήταν όμως χαρακτηριστικά ενός "φοιτητικού δωματίου", δηλαδή, βιβλία, γραφείο κ.λπ. Σε ένα άλλο διάσημο πείραμα, πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία των μαρτύρων, βρέθηκε ότι ακόμη και μια λέξη μπορεί να αλλάξει την αντίληψή μας: παρουσιάστηκε σε ανθρώπους μια ταινία ενός τροχαίου ατυχήματος. Στη συνέχεια ζητήθηκε να εκτιμήσουν την ταχύτητα που είχαν τα αυτοκίνητα, χρησιμοποιώντας τη λέξη (πριν) "συγκρουστούν" στους μισούς ενώ στους άλλους μισούς χρησιμοποιώντας τη λέξη (πριν) χτυπήσουν. Οι εκτιμήσεις της ταχύτητας της πρώτης ομάδας ήταν πολύ υψηλότερες από της δεύτερης. Μάλιστα μετά από μια εβδομάδα, όταν ρωτήθηκαν για το αν υπήρχαν τζάμια στο χώρο του τροχαίου, η πρώτη ομάδα ανέφερε ότι υπήρχαν ενώ η δεύτερη όχι (δεν υπήρχαν).

Το συγκλονιστικό στα πειράματα αυτά είναι ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν πίστευαν ακράδαντα αυτά που δήλωναν. Αυτό δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν διαταραγμένη αντίληψη. Τα φαινόμενα αυτά συμβαίνουν στον καθένα από εμάς. Μάλιστα εξυπηρετούν μια σημαντική λειτουργία της σκέψης μας. Βοηθούν στο να κερδίζουμε χρόνο και προσπάθεια στην καθημερινή μας ζωή γύρω από τα πράγματα που μας περιβάλλουν. Η χρήση των σχημάτων μας βοηθάει να συνάγουμε από κάποιο γεγονός αυτά που γνωρίζουμε ότι συνήθως συνοδεύονται. Φανταστείτε τι σας έρχεται στο νου όταν σας συστήνουν κάποιο άτομο με την περιγραφή πως πρόκειται για φοιτητή. Προφανώς φαντάζεστε ότι πιθανόν να ζει μόνος του, ζει σε διαμέρισμα με "φοιτητικά έπιπλα", ίσως και με συγκάτοικο και πιθανόν και με κάποια ακαταστασία, πηγαίνει στα μαθήματά του, στις γιορτές πιθανόν να πηγαίνει στον τόπο καταγωγής του, και άλλα πολλά ανάλογα με τις γνώσεις και τις πεποιθήσεις μας. Όλα αυτά δεν είναι λανθασμένα, βοηθούν στο να συνάγουμε γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά συμπεράσματα για το περιβάλλον μας. Μας προδιαθέτει, για παράδειγμα, να μην σοκαριστούμε όταν πάμε επίσκεψη στο σπίτι του και το βρούμε ακατάστατο.


Οπτική πλάνη. Βλέπετε μια ηλικιωμένη κυρία ή μια νεαρή; Και τα δύο είναι σωστά

Παρόμοια, σε σχέση με το θέμα μας, σκεφτείτε τι σας έρχεται στο νου όταν ακούτε τις λέξεις εξωγήινος και ufo. Μήπως ότι έχουν αυτή την εμφάνιση με τα μεγάλα μάτια, το λεπτό σώμα, ότι επικοινωνούν με τηλεπάθεια, ότι είναι πιο εξελιγμένοι από εμάς και σίγουρα έχουν κάποια αντικείμενα που κάνουν απίστευτα πράγματα, ότι τα σκάφη τους είναι όμοια και καλύτερα από το Enterprise, με τις αυτόματες πόρτες να ανοιγοκλείνουν, χωρίς χειριστήριο γιατί κατευθύνουν το σκάφος τηλεπαθητικά... Αρκεί να έχει δει κανείς αρκετές ταινίες για να έχει αυτές τις "γνώσεις". Έχει παρατηρηθεί ότι οι αναφορές για ufo και εξωγήινους αυξάνονται κατά πολύ μετά από την προβολή σχετικών ταινιών.

Ο δεύτερος τομέας ερμηνειών που αφορά τις απαγωγές, συνδέεται συχνά με μια κατάσταση που ονομάζεται υπνο-παράλυση. Πρόκειται για μια κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξυπνήματος κατά την οποία το σώμα μουδιάζει, παραλύει και είναι δύσκολο να μετακινηθεί κανείς. Συνοδεύεται και από αύξηση της ευαισθησίας των αισθήσεων. Έτσι, είναι πιθανό οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την κατάσταση, μη γνωρίζοντας πως πρόκειται για κάτι τέτοιο, να την ερμηνεύουν ως παράλυση που προκλήθηκε από κάποιο εξωγήινο (ως προετοιμασία για την επικείμενη απαγωγή). Σε συνδυασμό με τις "γνώσεις" που είπαμε παραπάνω για τους εξωγήινους μπορεί να ακολουθεί και κάποια περίεργη εμπειρία που ερμηνεύεται ως απαγωγή. Με τον ίδιο τρόπο που συχνά, όταν βρισκόμαστε στην κατάσταση αυτή μεταξύ ύπνου και ξυπνήματος συνδέουμε έναν ήχο ή κάποιο αίσθημα από το περιβάλλον με κάποιες εικόνες σε κάποιο όνειρο. Διαβάστε αυτό το άρθρο ψυχολόγου για το θέμα της υπνο-παράλυσης. 
Κάποια άλλη ψυχολογική ερμηνεία που δίνεται είναι η ερμηνεία κινήτρων-γνωστική. Σύμφωνα μ' αυτή συχνά τα κίνητρα για τη δημιουργία μιας τέτοιας ανάμνησης και τη διατήρησής της είναι σεξουαλικής προέλευσης, μαζοχιστικά, οι οποίες συχνά υποβοηθούνται στη συντήρησή τους μέσω της ύπνωσης. Η ύπνωση είναι η διαδικασία που χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο από όσους "πιστεύουν". Όπως είπαμε στην ενότητα για τις μαρτυρίες, οι "απαχθέντες" νιώθουν ότι κάτι τους συνέβη, δεν έχουν όμως πραγματικά κάποια ανάμνηση της εμπειρίας αυτής. Με την ύπνωση συνήθως περιγράφουν ένα σενάριο όμοιο με το εξής: μπήκαν σε ένα σκάφος, οι λεπτοί, γκρίζοι, με μεγάλα μάτια σε σχήμα αμυγδάλου εξωγήινοι τους κοιτάζουν, τους τοποθετούν σε ένα κρεβάτι εξέτασης όμοιο με αυτό που βλέπουμε στα ιατρεία, τους εξετάζουν, κάποιοι δείχνουν "ανώτεροι" από τους άλλους κ.λπ. Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης οι "απαχθέντες" δείχνουν εκφράσεις συναισθηματικές, πόνου κ.λπ. Εκείνο που έχει ερευνηθεί και έχει βρεθεί είναι ότι η ύπνωση μπορεί να "φανερώσει" πράγματα τα οποία δεν έχουν συμβεί στην πραγματικότητα. Είναι πιθανό, δηλαδή, μέσω της ύπνωσης να "ανα-βιώσει" κανείς πράγματα και καταστάσεις τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας συναγωγής συμπερασμάτων, όπως αυτές που περιγράψαμε παραπάνω. Για να το πούμε διαφορετικά, για να θεωρήσουμε ως πραγματική μια εμπειρία που ανα-βιώνεται κάτω από την κατάσταση της ύπνωσης, θα πρέπει το άτομο που υποβάλλεται σε ύπνωση να μην έχει δει ούτε ακούσει τίποτα μέχρι εκείνη τη στιγμή για εξωγήινους και απαγωγές. Θα πρέπει να μην έχει δει καμιά ταινία με εξωγήινους και να μη γνωρίζει πριν την ύπνωση το λόγο για τον οποίο πρόκειται να γίνει η ύπνωση. Όλα αυτά είναι λίγο δύσκολα στην εποχή μας, τουλάχιστον για τους ανθρώπους που ζουν σε χώρες όπου υπάρχει τηλεόραση...
Διαβάστε κι αυτό το άρθρο για κάποιες άλλες ερμηνείες, όπως της αστάθειας του μετωπιαίου λοβού.

Όσο για το θέμα των εμφυτευμάτων που κάποιοι πιστεύουν ότι οι εξωγήινοι τους έχουν τοποθετήσει σε κάποια σημεία του σώματός τους, κατά ένα περίεργο τρόπο, όλα όσα αφαιρούνται από τους ανθρώπους αυτούς, κάποια στιγμή χάνονται. Δεν παρουσίασε κανείς ένα τέτοιο εμφύτευμα και να το παραδώσει σε κάποιο εργαστήριο για ανάλυση. Διαβάστε μια ιστορία ενός "εμφυτεύματος" στο στόμα που τελικά ήταν...σφράγισμα.

Σημαντικό σημείο είναι η έννοια της "πίστης" σε όλη τη διαδικασία της ερμηνείας τέτοιων περιπτώσεων. Εκτός από τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω για την προκατάληψη ως προς το να "δει" κανείς κάτι, κάποιοι πιστεύουν ότι όλη η "εξωγηινο-λογία" οφείλεται σε μια ανάγκη που δημιουργήθηκε στην εποχή μας. Μια ανάγκη όπως εκείνη της Θρησκείας. Ένας τρόπος να βρεθεί νόημα στο φαινόμενο της ζωής. Αυτό φαίνεται και από τη δημιουργία θρησκειών που βασίζονται σε Ufo και εξωγήινους. Εδώ θα βρείτε μια λίστα τέτοιων θρησκειών.

'Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο οι λεγόμενοι "σκεπτικιστές" είναι επιφυλακτικοί είναι τα οικονομικά οφέλη που αποφέρει σε κάποιους η προβολή της ύπαρξης εξωγήινων και μια δημιουργία μυστηρίου γύρω από το θέμα. Για παράδειγμα, το Roswell είναι μια πόλη 45.000 κατοίκων περίπου. Η πόλη αυτή δέχεται ετησίως 250.000-500.000 τουρίστες από όλο τον κόσμο. Για την πόλη αυτή, που είναι μισή σε μέγεθος από τα Τρίκαλα, για παράδειγμα, η ουφο-λογία είναι τεράστια πηγή εσόδων. Μάλιστα έχουν δημιουργηθεί άπειρα καταστήματα με δώρα σχετικά με εξωγήινους κ.λπ. Υπάρχει και Μουσείο Ufo του Roswell, και κάθε χρόνο διεξάγεται στην πόλη Φεστιβάλ Ufo (δείτε το εμπορικό επιμελητήριο του Roswell). Το ίδιο συμβαίνει με τις ταινίες και τα βιβλία. Οι εξωγήινοι είναι ένα θέμα που "πουλάει".

Έγινε και αυτό: Εταιρία (Alien Abductions Inc) διαφήμιζε ότι μπορεί να δημιουργήσει σε κάθε ενδιαφερόμενο αναμνήσεις μιας εμπειρίας απαγωγής! "Οι αναμνήσεις για τις οποίες περιμένατε όλη σας τη ζωή". Βέβαια, η εταιρία δεν κατηγορήθηκε γι' αυτό καθ' αυτό το έργο της, αλλά γιατί σύμφωνα με κάποιους "πελάτες" περνούσε μέσα από τις διαφημίσεις της υποσυνείδητα μηνύματα που έκαναν τους ανθρώπους να νιώθουν μια ακαταμάχητη έλξη για...να επισκεφτούν την εταιρία και να..."πάρουν" την εμπειρία τους...Διαβάστε εδώ το άρθρο από την Ananova.


Θα πρέπει να έχει κανείς στο νου του όλες αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Τη στιγμή που υπάρχει η πιθανότητα να μην είμαστε μόνοι στο σύμπαν, οι πράξεις κάποιων επιτήδειων που έχουν άλλο σκοπό από το να ερευνήσουν και να βοηθήσουν στην αναζήτηση της αλήθειας, στην πραγματικότητα παρεμποδίζουν την έρευνα αυτή. Πιθανόν ανάμεσα στις άπειρες φωτογραφίες ΑΤΙΑ, για παράδειγμα, μία ή δύο να είναι αληθινές. Το να βρεθεί, όμως, ποιες είναι αυτές καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο όταν πάρα πολλοί θέλουν να είναι για κάποιες στιγμές ήρωες παρουσιάζοντας μια "αυθεντική" φωτογραφία ufo ή την αποκλειστικότητα για κάποιο "αυθεντικό" βίντεο... Μέχρι να επιβεβαιωθεί ή να αποκαλυφθεί κάτι το θέμα θα εξακολουθεί να αποτελεί ένα γρίφο ανάμεσα σε άλλους του παρελθόντος και του παρόντος.

Προηγούμενη Ενότητα

 

 

 

o επιστροφή

  © 2002 thelo.gr  -  All rights reserved