Thessaloniki, αγγελίες, νέα, Θεσσαλονίκη οδηγός
αγοράς, πολιτιστικά, έξοδος, εκπαίδευση, καιρός, εργασία, τουρισμος, χρησιμα τηλ.

   
Ιράκ-Το ιστορικό    
Iraq Crisis - The facts

o επιστροφή


 

©Thelo.gr 2003

\
Το ιστορικό Οι δυο πλευρές Οι άλλοι Links

 
Για μια ακόμη φορά η ανθρωπότητα στέφεται σε μια γωνιά (είναι μόνο μια?) του πλανήτη, παρακολουθόντας με κομμένη ανάσα τις εξελίξεις. Η σύγχρονη εποχή αποτελεί πλέον από μόνη της έναν πόλεμο, εκείνο των πληροφοριών. Στην προσπάθειά του να ενημερωθεί κανείς έχει δύο επιλογές: την επιλεκτική ενημέρωση από τα ΜΜΕ, την (επιλεκτική πάλι) ενημέρωση από περισσότερες πηγές, όταν έχει τη δυνατότητα να τις ανακαλύψει. Το  Internet είναι σε θέση να παρέχει ενημέρωση από όλες τις πλευρές του πλανήτη, ανάλογα πάντα με τη διαθεσιμότητα διαφόρων πηγών. Στο αφιέρωμα αυτό θα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε κάποια στοιχεία για το επίκαιρο θέμα της διαμάχης των Η.Π.Α. με το Ιράκ. Ακόμη, θα βρείτε συνδέσμους σχετικούς, ώστε να μπορείτε να ενημερώνεστε διαρκώς.

Σύντομο Ιστορικό της διαμάχης
Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την περίφημη "Καταιγίδα της ερήμου". Σήμερα αρκετές χιλιάδες αμερικανοί, βρετανοί και αυστραλοί στρατιώτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού κόλπου. Πώς ξεκίνησαν όμως όλα;
1990 - Το Ιράκ καταλαμβάνει το Κουβέιτ και καλείται από το από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ να αποσυρθεί άμεσα. Επόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου ασφαλείας επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στο Ιράκ προκειμένου να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις του από το Κουβέιτ.
1991 - Βομβαρδίζεται το Ιράκ, προκειμένου να συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου ασφαλείας, έως το Μάρτιο του ίδιου έτους οπότε δέχεται τους όρους για την κατάπαυση του πυρός. Κατά το βομβαρδισμό χρησιμοποιήθηκαν οι λεγόμενες "έξυπνες βόμβες" οι οποίες έπληξαν και στόχους πολιτικούς. 
Επόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου ασφαλείας απαιτεί από το Ιράκ να καταστρέψει όλα τα βιολογικά και χημικά όπλα που διαθέτει, καθώς και όλους τους πυραύλους εμβέλειας μεγαλύτερης των 150χλμ. Διάφορα άλλα ψηφίσματα στη συνέχεια απαιτούσαν από το Ιράκ να επιτρέπει την είσοδο ελεγκτών-ειδικών επιστημόνων του ΟΗΕ,  που θα επέβλεπαν τη συμμόρφωσή του με το ψήφισμα.
Παρατηρητές της Unicef ανέφεραν την περίοδο αυτή αύξηση ασθενειών οι οποίες θα είχαν αποφευχθεί με βασικά φάρμακα και εμβόλια. Έτσι, το 1995 ακολουθεί ψήφισμα του ΟΗΕ που επιτρέπει στο Ιράκ την αγορά τροφίμων και φαρμάκων από τις πωλήσεις του πετρελαίου του. Αναφορά της Unicef τονίζει το 1996 ότι ανάμεσα στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, παρατηρούνται 4500 επιπλέον θάνατοι το μήνα από ότι συνήθως.
Το Σεπτέμβριο του 1998 παραιτείται ο διευθυντής του προγράμματος "πετρέλαιο για φαγητό" Dennis Halliday,
(oil for food), διαμαρτυρόμενος για την ανεπάρκεια του προγράμματος, το οποίο δεν ανταποκρινόταν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες διατροφής των ιρακινών. 
Η ιστοσελίδα του προγράμματος oil for food

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το Ιράκ δε συνεργάστηκε όσο έπρεπε με τους επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών, με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο του 1998 να ακολουθήσει η επιχείρηση "Αλεπού της ερήμου" αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων που συνίστατο στο βομβαρδισμό στόχων που σύμφωνα με τις ΗΠΑ συνδέονταν με κρυμμένα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα. 
Το ίδιο έτος η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοινώνει ότι κάθε μήνα πεθαίνουν γύρω στα 5000-6000 παιδιά λόγω των κυρώσεων. Εδώ θα βρείτε το κείμενο του Π.Ο.Υ.

To 1999 ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Αναν εκφράζει τη δυσπιστία του για τη χρήση των πληροφοριών από τους ελεγκτές του ΟΗΕ (για λογαριασμό των ΗΠΑ, οι οποίες στόχευαν στην κατάρρευση του καθεστώτος του Ιράκ). Ταυτόχρονα, το ίδιο διάστημα οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις επικοινωνίες του Σαντάμ Χουσεϊν.
Τον επόμενο χρόνο, 2000, παραιτείται και ο δεύτερος διευθυντής του προγράμματος "πετρέλαιο για φαγητό", διαμαρτυρόμενος και αυτός για τις επιδράσεις των κυρώσεων στην υγεία των ιρακινών πολιτών.
Το Φεβρουάριο του 2001 αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις προσπαθούν να εξαλείψουν την αεράμυνα του Ιράκ.

Αυτή τη στιγμή το Ιράκ κατηγορείται από τις ΗΠΑ για τη μη συμμόρφωσή του με 16 ψηφίσματα του ΟΗΕ. 

 

 

 

o επιστροφή

  © 2002 thelo.gr  -  All rights reserved